home icon
arrow
three dots
arrow

Блог

Домашня аптечка

my-first-aid-kit

У кожному будинку є місце, де зберігаються ліки. Але при цьому аптечка часто формується випадковим чином і перетворюється на склад непотрібних препаратів, що залишилися після хвороб членів сім'ї. У той же час, дійсно потрібні ліки для надання першої допомоги в ній відсутні.

До складу аптечки треба підходити серйозно і обдумано, тоді вона стане справді потрібним інструментом і допоможе надати необхідну допомогу в ситуації, коли вашому здоров'ю чи здоров'ю ваших близьких загрожуватиме небезпека.

Як формувати свою аптечку

Склад аптечки підбирається індивідуально з урахуванням медичних потреб усіх членів сім'ї та рекомендацій лікарів. Але є й складові, які потрібні для кожної аптечки.

Лікарські засоби для обробки ран. Потрібні на випадок побутового травматизму. Якщо ви порізалися або обпеклися і рана невелика, то ви можете обробити її самостійно в домашніх умовах. Для цього в склад аптечки входять йод, зеленка, перекис водню, «Пантенол». За допомогою перекису водню можна очистити рану, зупинити невелику кровотечу. Йод та зеленка використовуються для дезінфекції ран. "Пантенол" застосовується при опіках.

Перев'язувальні матеріали. У кожній аптечці обов'язково мають бути: бинти (стерильний та еластичний), вата, пластирі, серветки.

Допоміжні медичні вироби, наприклад, ножиці, пінцет, градусник.

Лікувальні препарати. Повинні включати найнеобхідніші ліки – так звану «швидку допомогу» та медикаменти, призначені лікарем.

Які препарати потрібні в аптечці

До «обов'язкових» медикаментів можна віднести:

  • Знеболювальні та спазмолітики. Сюди належить велика група нестероїдних протизапальних засобів, наприклад, "Ібупрофен", "Парацетамол" та спазмолітичні препарати, такі як "Спазмалгон", "Но-шпа". Також можна додати до аптечки мазі, які допоможуть зняти м'язові болі.
  • Засоби для серцево-судинної системи. Зазвичай це «Валідол», «Корвалол» та ліки, які нормалізують тиск.
  • Ліки для ШКТ. В аптечці зберігають препарати, які застосовуються при харчових отруєннях (наприклад, активоване вугілля, «Атоксил»), ліки, які допоможуть зупинити діарею, відновити водно-сольовий баланс, препарати, що містять ферменти (наприклад, «Фестал»).
  • Протиалергічні засоби. Антигістамінні препарати (як "Супрастин", "Діазолін") допоможуть полегшити стан при алергічній реакції.

Також у наявності мають бути препарати, призначені вам за показанням лікаря. Крім того, ви можете модифікувати свій набір ліків, залежно від потреб. Наприклад, у сезон застуд посилити склад аптечки льодяниками від горла, чаєм від грипу, засобами від нежитю.

Якщо в сім'ї є немовля, то серед медикаментів можуть бути трави для ванн, свічки від температури, антигістамінні краплі для найменших та інші дитячі ліки.

В аптечці для автомобіля повинні бути в першу чергу засоби, які можуть знадобитися при травмі: бинти, джгут, серветки із зупиняючими кровотечу та знезаражуючими препаратами.Придбати ви їх можете на likie.ua або на сайті партнера www.add.ua

Загальні правила експлуатації аптечки

Важливо звертати увагу не тільки на склад аптечки, але й знати правила експлуатації.

Зберігати ліки потрібно у закритій ємності, яка не пропускає сонячне світло. Усі препарати правильно тримати у «рідних» упаковках. Бажано зберігати вкладиші, де описано інструкцію з вживання ліків. Деякі медикаменти вимагають зберігання при низькій температурі, тож вони мають бути в холодильнику.

Важливо брати до уваги термін придатності. Вживання прострочених медикаментів є небезпечним для здоров'я, тому варто щорічно перевіряти склад аптечки та викидати препарати, у яких закінчився термін придатності.

Правильно зібрана аптечка – ваш надійний помічник у непередбачених ситуаціях, пов'язаних із здоров'ям. Будьте здорові!