home icon
arrow
three dots
arrow

Блог

Перша медична допомога

my-first-aid-kit

Аварії, катастрофи, стихійні лиха, на жаль, трапляються у нашому житті. І від того, як швидко буде надано допомогу, часто залежить життя людей. Згідно зі статистикою, в подіях, де є постраждалі, протягом години гине близько 30% людей, які могли б вижити, якби їм надали правильну першу допомогу. Тому кожен має вміти надати допомогу у критичній ситуації та знати, як діяти адекватно, з максимальною користю.

Правила надання першої допомоги

1. Переконайтеся, що при наданні допомоги немає загрози для вашого життя.

2. Намагайтеся створити для постраждалого безпечні умови, наприклад, віднесіть його далі від пожежі.

3. Перевірте, чи людина у свідомості, чи подає вона ознаки життя (чи є пульс, дихання, реакція зіниць на світло).

4. Викличте швидку допомогу.

5. За необхідності надайте першу медичну допомогу: зробіть штучне дихання, непрямий масаж серця, відновіть прохідність дихальних шляхів, усуньте кровотечі.

6. Перебувайте біля постраждалого до прибуття медичних працівників.

Як робити штучне дихання

Штучне дихання – один з головних реанімаційних заходів, тому що потреба в ньому може виникнути при різних видах катастроф. Якщо людина, якій ви допомагаєте, не дихає, необхідна штучна вентиляція легенів. Робиться вона за допомогою техніки `рот в рот`. Етапи наступні:

1. покладіть потерпілого на бік і перевірте, чи вільні в нього дихальні шляхи. Якщо ні, видаліть з них кров, слиз, сторонні предмети;

2. переверніть людину на спину та трохи відкиньте її голову назад;

3. затисніть потерпілому носа своєю рукою, зробіть вдих, притисніть свої губи до його рота і зробіть видих;

4. повторюйте цю послідовність із частотою 12-15 видихів протягом хвилини.

Як робити непрямий масаж серця

Якщо у постраждалого немає пульсу, необхідно робити закритий масаж серця.

1. Людина повинна лежати на рівній твердій поверхні.

2. Покладіть руку їй на груди на кілька сантиметрів вище закінчення грудини. Другу руку покладіть на хрест із першою. При цьому взаємодіяти з грудною клітиною треба лише основами долонь, не торкатися її пальцями.

3. Ритмічно натискайте на грудну клітину з частотою приблизно 100 разів за хвилину. Грудна клітина в момент натискання має прогинатися на 3-4 сантиметри.

Коли виконується одночасно штучне дихання та масаж серця, то оптимально робити це у такій послідовності: 2 вдихи – 30 натискань. Після того, як пульс і дихання відновилися, людину треба покласти на бік і чекати на швидку допомогу.

Що допоможе очистити дихальні шляхи

Якщо людина не може дихати через те, що в дихальні шляхи потрапили сторонні речі, застосуйте прийом Геймліха. Встаньте позаду постраждалого та обхопіть його руками під ребрами. Різко натисніть на живіт кілька разів, доки дихальні шляхи не звільняться. Якщо людина непритомна, то покладіть її на спину і різко натисніть руками на ребра. Для того, щоб очистити дихальні шляхи дитини, переверніть її на живіт та поплескайте по спині.

Як зупинити кровотечу

Якщо у потерпілого сильна кровотеча, потрібно якнайшвидше зупинити кров. Залежно від сили кровотечі та типу пошкодженої судини можуть накладатися стискаюча пов`язка або джгут. При венозній кровотечі до рани потрібно прикласти марлю або чисту тканину і щільно примотати, створюючи тим самим стискаючу пов`язку. При артеріальній кровотечі рекомендується перетиснути артерію. Зробити це можна пальцем чи кулаком. У разі сильних кровотеч, які не припиняються при застосуванні перерахованих вище способів, потрібно накласти джгут. Джгут накладається вище рани, що кровоточить, поверх м`якої тканини, та сильно затягується. Тримати джгут таким чином можна не більше ніж годину, після чого послабити його хоча б на 10-15 хвилин.

Що робити при переломі

Постаратися візуально визначити тяжкість стану. Якщо травмовано хребет, пересувати людину категорично заборонено. При зламі кінцівки треба накласти на неї шину. Для цього береться палиця, дошка або інший вузький довгий предмет і щільно, але не надто туго примотується до постраждалої кінцівки, щоб забезпечити нерухомість у місці перелому.

Вміння надати першу допомогу – важлива навичка, володіння якою може допомогти вам в екстрених ситуаціях врятувати чиєсь життя.